Kundeservice | Mestermøbler
HANDLEVOGN
Handlevognen er tom
RING VÅRT KUNDESENTER ÅPENT ALLE DAGER09.00-22.00
Nyttig informasjon om møbelstoff > Renhold og Flekkfjerning
En guide til fjerning av flekker samt renhold og vedlikehold av ditt møbel.

De opplysninger som gis om fiberinnhold, fargeekthet og impregnering kan være en veiledning i hvilken rengjøringsmåte møbelstoffet kan tåle.

Et møbelstoff kan være vaskbart i vaskemaskin uten at det derved er mulig å foreta en slik behandling på grunn av at stoffet ikke kan separeres fra møblet. Ofte må en derfor ty til en ren overflatebehandling selv på slike møbelstoff.

Den daglige pleie med tørr behandling for å fjerne støv og løst smuss, er viktig for å vedlikeholde stoffets opprinnelige utseende. Løst smuss kan feste seg til fiberoverflaten under påvirkning av fuktighet fra kroppen.

En grundig tørr børsting og støvsuging bør alltid utføres på møblet før en foretar fuktig overflaterengjøring eller flekkfjerning med flekkfjerningsmidler. Steamrens kan være et brukbart middel til renhold av stoppede møbler. Skjolder etter våtbehandling eller flekkfjerning kan derved unngåes.

På de fleste hjelpemidler som skumrensemidler og flekkfjerningsmidler står det opplyst at fargeektheten må prøves for behandlingen utføres. Ved en slik prøving er det viktig at møbelstoffet prøves på et sted som har samme stoppmateriale som møbelet forøvrig, og at stoffet får tørke før resultatet bedømmes.

Ved all lokal flekkfjerning må flekken behandles først i ytterkant og så innover på flekken. Starter en på selve flekken, kan denne trekke seg utover og gi skjolder.

Møbler som består av avtagbare putetrekk og fastmontert trekk, vil kunne oppvise nyanseforskjell etter rengjøring hvis det løse og fastmonterte trekket rengjøres på forskjellig måte. Det vil som regel være lettere å få et løst trekk rent enn et fastmontert trekk. Så selv om fargen blir upåvirket av behandlingen, kan det oppstå nyanseforskjell på grunn av forskjell i renheten.

Kjemisk rensing av et møbelstoff vil som regel ikke medføre dimensjonsendring av betydning. Det hender fra tid til annen at renserier renser møbelputer med skumplast- eller skumgummiinnlegg i, innmaten vil da svelle kraftig og bli deformert, og innmaten vil også kunne sprenge møbelstoffet.
I fall innmaten ikke kan fjernes, bør rengjøringen begrenses til overflatebehandling av møbelstoffet.

Undersøkelser av skumrensemidler viser at disse har liten innvirkning på stoppingsmaterialer av skumgummi og skumplast. Flekkfjerningsmidler som består av organiske løsningsmidler kan svelle stoppmaterialet. Der hvor det er mulig, bør en derfor legge et sugende materiale mellom stoppet og trekket når en fjerner flekker.

Ved rengjøring av møbelstoff må en ta hensyn til stoffets over flatestruktur. Møbelstoff med luv bør gnis i strøkretning og deretter børstes for å fa luven på plass. Luvstoff av mohair eller ull kan ved hjelp av damp fåes til å reise seg igjen. Luvstoff av andre fibre kan ikke formes så lett hvis luven har lagt seg.

Fjerning av flekker

Flekker fjernes så snart som mulig. Prøv først å suge flekken opp ved hjelp av trekkpapir eller en fuktig fille. Gni aldri på en flekk men løs den opp ved å trykke lett på flekken med en fille tilsatt det nødvendige løsningsmiddelet. Løsningsmiddelet en bør bruke er forskjellig for de forskjellige flekker. Er en ikke sikker på hva flekken består av bør en forsøke med kaldt og siden lunkent vann. Går ikke dette må en prøve seg frem med forskjellige løsningsmidler som f.eks. flekkvann, bensin, sprit o.l.

OBS! La aldri løsningsmiddelet trekke gjennom stoffet da det lett kan skade stopningsmaterialet.Det advares også mot bruk av for mye blekemidler, da dette kan medføre fargenyanse der flekken har vært.

Type flekk: Løsningsmiddel:
Melk og fløte Først lunkent vann med biologisk bløtleggings middel. Deretter syntetisk vaskemiddel eller treterpentin. Videre svak ammoniakkoppløsning.
Kaffe Ammoniakk, såpe og lunkent vann. Hvis nødvendig prøv med fettløser.
Te Lunkent vann. Deretter svak ammoniakkoppløsning og sitronsyre vekselvis.
Vin Kaldt vann. Deretter såpe og lunkent vann med litt ammoniakk. Hvis nødvendig sprit og deretter hydrogenperoksidoppløsning 30. Grundig skylling med varmt vann.
Øl Varmt vann. Deretter ammoniakkoppløsning.
Sjokolade Varmt vann med biologisk bløtleggingsmiddel. Treterpentin. Deretter brukes såpeoppløsning tilsatt litt ammoniakk.
Rust Rustfjerner eller lunkent vann tilsatt oksalsyre - eddiksyre (4o g. pr. liter). Grundig skylling med varmt vann.
Likør / Sjokolade Lunkent vann tilsatt litt ammoniakk. Resterende fargeflekker behandles som frukt/bærflekker.
Olje og fett Treterpentin eller syntetisk vaskemiddel.
Frukt / Bær Varmt vann. Deretter forsøkes med ammoniakk, så boraksoppløsning, eddiksyre, så sprit, hvis flekken fremdeles er tilstede et blekningsmiddel.
Iskrem Lunkent vann tilsatt biologisk b1otleggingsmiddel. Treterpentin. Deretter ammoniakkoppløsning.
Tyggegummi Treterpentin.
Saus Lunkent vann med biologisk blotleggingsmiddel. Deretter treterpentin.
Egg Lunkent vann med litt biologisk bløtleggingsmiddel.
Blod Kaldt vann. Deretter lunkent vann med biologisk bløtleggingsmiddel.
Blekk Kaldt vann og såpe. Deretter eddiksyre og utspedd ammoniakk vekselvis. (Kulepennblekkfjernes med sprit).
Maskinolje og fett Treterpentin eller syntetisk vaskemiddel. Deretter varmt vann og såpe.
Maling og lakk Treterpentin. Deretter soda- eller ammoniakkvann.
Neglelakk Amylacetat eller lakkfjerner. (Aceton)
Skokrem Treterpentin eller annen fettløser.
Stearin Stivnet stearin pilles av. Deretter treterpentin eller annen fettløser, eventuell farge blekes med hydrogenperoksidoppløsning 3%.
Tobakk Sprit. Deretter varmt vann med såpe og ammoniakk.
Leppestift Treterpentin. Deretter skiftvis svak ammoniakkoppløsning og sitronsyre.

 

Mestermøbler AS
Telefon: +47 900 88 057. Åpningstider kundeservice 09.00 - 22.00.
Copyright © 2024 www.mestermobler.no Mestermøbler AS. All rights reserved. Personvern